18 d’oct. 2019

Targeta Moneder, un nou sistema per als ajuts alimentaris



El passat dimecres 9 de Octubre es va fer la presentació oficial del nou sistema d'ajut alimentari. La bossa d'aliments que entregava quinzenalment Càritas ha sigut substituïda per una tarja moneder que es finança amb una partida pressupostaria de l'Ajuntament i un altre de Càritas.

A l'acte, convocat conjuntament per l'ajuntament i Càritas, van intervenir la Sra. Nuria Arasa, regidora de Serveis Socials, Habitatge, Gent Gran i Promoció de la Salut, Mn. Toni Roman, rector de la nostre parròquia, Mercè Darnell, cap de programes de necessitats bàsiques de Càritas Diocesana, Ana Moreu, responsable de Càritas Vilassar de Mar i Gabi Garcia, treballador social de l'EBAS de Vilassar de Mar.


En les diferents intervencions dels ponents es va explicar que el canvi es va plantejar fa dos anys amb l'objectiu de millorar en dignitat la forma d'accedir al ajut de les famílies beneficiaries, al temps que contribuir a millorar-los el seu empoderament, autonomia i autoestima, i també per poder proporcionar un major acompanyament  per part de les entitats a les persones més vulnerables del Municipi.

Amb aquest nou model, les famílies poden fer anualment una sol·licitud del ajut. A Serveis Socials després de fer una valoració se'ls fa entrega d'una tarja moneder en la que trimestralment es fa la recarrega del ajut que se'ls hagi assignat. L'ajut es per 9 mesos, si ve per algunes famílies pot ser anual.

Les recarregues es fan des de l'ajuntament, però Càritas hi participa aportant l'ajut corresponent a unes 25 famílies amb les que també fa un acompanyament més proper.
Des de Càritas, s'ha estat treballant en paral·lel en el desenvolupament de nous serveis per millorar l'acompanyament  integral de les famílies. Així el curs passat es van iniciar les visites a gent gran que viu sola, els tallers d'acompanyament lingüístic i els tallers d'eficiència energètica. I aquest curs s'ha ampliat també el reforç educatiu també a 1r d'ESO.

Si be la tarja ja es una realitat, es important remarcar que el procés no està totalment acabat. Ens queda encara  treballar fort en aconseguir els recursos necessaris per fer sostenible el nou sistema:
les campanyes de recollida d'aliments han de ser substituïdes per campanyes de recollida de diners que  permetin continuar amb la recarrega de les targetes. I, ens cal també reforçar l'equip de voluntaris, tan importants per tot el que fa Caritas, ja que seran els que realment facin possible l'acompanyament que dona sentit a tot aquest canvi en el sistema.

Ana Moreu