21 de jul. 2018

Taula rodona a la fresca sobre la pobresa i l’exclusió social




Dijous, mes de juliol, 9 del vespre, pati del Centre Parroquial. Una taula amb 5 ponents i un pati ple de persones amb un interès comú: la preocupació per la pobresa i la inclusió dels que pateixen per que se’ls ha trencat algun d'aquells fils que sustenten la nostre vida.

Així va començar la Tertúlia a la Fresca d'enguany, plantejada com a taula rodona, per debatre com afrontar el gran repte d'ajudar i acompanyar les persones que pateixen, des de les institucions, les associacions i des de la pròpia ciutadania.


Per ajudar-nos, l'Eduard Sala, Cap d'acció social de Caritas Diocesana, ens va presentar el rostre de la pobresa, confrontant-lo amb la nostra pròpia realitat; el Rafel López, cap d'àrea de Serveis Personals de l'Ajuntament, ens va donar visibilitat de tot el que ja es fa des de l'Ajuntament, il·lustrant la seva presentació amb alguns números del que això representa dins el conjunt de l'activitat del Consistori; la Chus Garcia i el Fode Mane, responsables de Creu Roja de Vilassar i Premià ens van explicar els serveis que fa la Creu Roja i la seva preocupació per tot allò que no poden fer; i jo mateixa, com a coordinadora de la Caritas Parroquial de Vilassar, vaig intentar explicar per què creiem necessari revisar i plantejar canvis en tot el que fem, buscant fórmules per fer-ho millor, començant per la substitució de les bosses d'aliments que es reparteixen com ajuts alimentaris, per un sistema de targes moneder que permeti a les famílies comprar els seus aliments al supermercat com fem tots nosaltres.

Las ponències i el debat posterior, van ser realment interessants. No vam trobar la solució per garantir la inclusió, ni vam inventar cap fórmula màgica per eradicar la pobresa. Però penso que tots els assistents vam acabar la vetllada amb una visió actualitzada de la pobresa que ens farà reflexionar sobre el nostre posicionament a nivell tant individual com col·lectiu.
Ana Moreu