26 de jul. 2019

Tertúlia a la fresca. Parròquies eco-solidàries



La nostra tertúlia estival del 17 de juliol va estar sobre un tema de màxima actualitat: el nostre paper davant els problemes que la humanitat està generant al nostre planeta.
Maria Bargalló, Vicepresidenta de Justícia i Pau de Barcelona, ens va fer reflexionar sobre el fet que la justícia social i la justícia ecològica, no son més que dues cares de la mateixa moneda.

A continuació us oferim un petit resum, per tots aquells que per causa de la pluja no veu poder venir:


Tenim un únic planeta, amb recursos limitats. Si una part dels habitants del planeta gasta més del necessari provoca que una altre part no pugui tenir uns recursos mínims.  I això en una injustícia social. Els cristians tenim l'obligació de prioritzar la justícia social i de protegir als més desfavorits. Per tant, pels Cristians vetllar pel bon us dels recursos del Planeta es una obligació moral.

D'altra banda, per solucionar els problemes de sobre-explotació i mala distribució,  cal que governs, institucions i poders econòmics, modifiquen les actuals regles del joc. Però només ho faran si hi ha una veritable pressió popular. Els cristians podem ser un potent grup de pressió. I el Papa en la seva encíclica “Laudato si” ens anima a actuar en aquest sentit. Per tot això, com a cristians, estem cridats a viure un procés de conversió, passant de la mentalitat de tenir a la mentalitat de ser.  I això implica:

- deixar de prioritzar el que es meu, per prioritzar el que es nostre.
- reconèixer que no es pot créixer sempre i renunciar al creixement il·limitat.
- sentint-nos par de la Natura (si anem en contra de la natura, anirem en contra de nosaltres mateixos).
- donat que a la natura tot està inter-relacionat, si alterem un aspecte, hem de ser conscients de que estem alterant tota la resta.
- ser coherents: ens hem d'informar i prendre consciència del que fem i com ho fem, modificant algunes coses.

I, es molt important, que no dubtem que qualsevol petit gest fet a nivell individual es important per aconseguir resultats globals.


A partir d'aquest procés de conversió, la Maria Bargalló en va plantejar un camí en 4 nivells per arribar a ser una Parròquia Ecosolidaria :

1- que la justícia social i mediambiental sigui present a la espiritualitat, la pregaria i les nostres celebracions.
2- promoure la formació i sensibilització en els grups i les activitats que ja existeixen a la Parròquia.
3- començar a canviar coses, encara que siguin petites.
4- adquirir un major compromís cívic, col·laborant amb les entitats que ja estan treballant en l'àmbit de la ecosostenibilitat.

Justícia i Pau s'ofereix a acompanyar-nos en aquest camí de conscienciació, conversió i acció.

Ens apuntem?

Ana Moreu