29 de març 2017

Visita a la basílica de Santa Maria del Mar


El passat dissabte 25 de març un nombrós grup de membres de la Comunitat Parroquial de Vilassar de Mar ens vam desplaçar a Santa Mª del Mar per conèixer millor el seu magnífic edifici gòtic i la realitat de la Comunitat  de feligresos que acull.


El Pedro, guia i apassionat de la arquitectura, ens va fer entendre la història de les pedres: el seu origen popular al segle XIV,  per donar cabuda a les capelles de tants beneficiaris, la seva vinculació al barri de la Ribera i a tots els comerciants que congregava l’activitat del port, la bona qualitat de les pedres que arribaven des de la pedrera de Montjuic que van fer que el temple resistís incendis, terratrèmols, saquejos i anés transformant-se, perdent pintures, fusteria, ornamentacions, per arribar als nostres dies tal i com el podem gaudir nosaltres: majestuosa i sòbria.

Mn Salvador Pié, teòleg i Rector de Sta. Mª del Mar, ens va completar l’explicació, fent-nos veure que el més important que ens dona la majestuositat de la basílica es la necessitat impulsiva d’aixecar els ulls al cel i com això ens acosta una mica més al Pare. També ens va explicar la història de la preciosa Mare de Deu que presideix l’Altar Major, acompanyada d’un vaixell en record dels orígens mariners , com els nostres, i de la nova Creu de bronze que per Rams inaugurarà il·luminació i que ens recorda que el centre ha de ser sempre Jesús i la seva Creu.

I dintre de aquesta magnífica meravella arquitectònica, hi ha una petita comunitat de feligresos, uns 70 només segons ens van dir, representats dissabte per la Roser Borràs, secretària parroquial, que celebren la seva Fe, que intenten adaptar la seva Parròquia als temps i a la realitat del barri i que s’esforça en acollir i en sortir de la història de les seves parets, per anar a trobar els febles, la gent que viu sola al barri,... i que intenten fer-ho compartint espai amb tants de turistes que arriben per gaudir de la monumental Basílica.

I després de totes aquestes explicacions, nosaltres mateixos vam fer una mica de turistes: vam fer un volt per la nau Central, contemplant els detalls dels vitralls, de les capelles, especialment de la dedicada a Sant Ignasi de Loiola i, mentre un grup baixava a la Cripta, uns altres van pujar a les taulades per gaudir d’unes impressionants vistes sobre les cases de la Ribera i sobre tot Barcelona.

Acabada la visita, ens vam acostar tots a l’Altar Major per fer una última pregaria a la Mare de Deu i  per intercanviar uns petits records de cada Parròquia.

En resum una sortida molt complerta i rica en valors: vam sentir-nos més Comunitat Parroquial, compartint la tarda amb membres de la nostra comunitat, ens vam sentir més Església, coneixent la història d’una altra comunitat diferent i alhora tan semblant a la nostra, vam enriquir-nos culturalment amb els detalls de la història de la Basílica, vam disfrutar d’un paisatge des de un mirador privilegiat i, el que es més important, en ho vam passar super bé!!!!

Anna Moreu