11 de jul. 2020

Missa en memòria dels difunts del 5 de juliol



El passat diumenge 5 de juliol vam celebrar a la nostra Parròquia de Sant Joan la primera de les misses que teníem previstes per a fer memòria de les persones difuntes durant les setmanes de confinament, i per acompanyar les seves famílies que no van poder estar al seu costat ni acomiadar com haguessin volgut i desitjat.

Era una llarga llista de difunts pels quals vam pregar, l’església era plena, tot mirant de respectar les mesures de seguretat necessàries. Era molt el dol i la tristesa que compartíem, cadascú amb la seva història familiar. Però el Consell Pastoral i l’equip encarregat de preparar la celebració van tenir molta cura que fos una celebració molt personalitzada, i que cada família se sentís ben acollida i acompanyada.


L’Eucaristia va tenir molts moments emotius i que ens van ajudar a expressar i canalitzar tot el conjunt de sentiments que es fan difícils de portar aquests dies.   La lectura de l’Evangeli d’aquell diumenge era ja tota una invitació de Jesús:   “Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats, que jo us faré reposar;  en mi trobareu repòs”.   Semblava que Jesús ens ho deia a cadascú i cadascuna dels que érem presents en la celebració.    Jesús ens convida a seguir-lo en la nostra vida, fins i tot quan ens arriba la mort, i ens ajuda a passar d’aquesta vida a l’altra,  tot confiant en que l’Amor de Déu que és Pare i Mare no ens deixarà mai.

Potser el moment més expressiu i emotiu va ser en el moment en que algun membre de la família de cada difunt va presentar un ciri blanc amb el seu nom i una rosa vermella mentre sonava una interpretació de  “El cant dels ocells”  de Pau Casals interpretat per violoncel·listes del Conservatori del Liceu i projectat a la pantalla de l’església,  com homenatge a les persones que ens han deixat en aquest temps de pandèmia.    La pregària i la comunió entre totes les famílies afectades i tots els presents a l’Eucaristia es van fer més intenses.
 
Una celebració que ens va ajudar també a sentir-nos més poble, amics els uns dels altres,  companys de camí quan ens necessitem més a prop.
 
En memòria dels que hem estimat i seguirem estimant sempre.

La segona missa en record dels difunts en temps de confinament la celebrarem el proper diumenge 26 de juliol a les 11:30 h.,  coincidint amb la memòria de sant Joaquim i santa Anna,  avis de Jesús de Natzaret i patrons de la gent gran,  donat que moltes de les persones que han mort pel coronavirus han estat persones d’edat molt avançada.